Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σέλιανη....Τούρκικη ή αρχαιοελληνική ονομασία.


Σε συνέχεια των ιστορικών δημοσιεύσεων στο blog μας, θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που βρήκα στο διαδίκτυο κάνοντας μια αναζήτηση για την προέλευση της λέξης Έλληνας....
....Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό με την Σέλιανη....διαβάστε και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα..

"Ο Έλλην ήταν μυθικό πρόσωπο, γιός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας και γενάρχης των κυριότερων ελληνικών φυλών...των Αχαιών, των Δωριαίων, των Ιώνων και των Αιολέων। Η ετυμολογία της λέξης Έλλην δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα। υπάρχουν πολλές απόψεις και μία από τις επικρατέστερες λέει ότι....η λέξη Έλλην προέρχεται από τους Σελλούς (θέμα ॥σελ=φωτίζω) (ίδιο θέμα με την Σέλιανη)।
Οι Σελλοί ήταν ελληνικό φύλο της Ηπείρου και ιερείς της Δωδώνης που μετοίκησαν στην πόλη Φθία κοντά στον Σπερχειό ποταμό। Μάλιστα, στα Ομηρικά χρόνια, Έλληνες ονομάζονταν οι κάτοικοι της περιοχής του Σπερχειού ποταμού και των δύο πόλεων Ελλάδα και Φθία που είχαν σαν ηγέτη τους το μυθικό Αχιλλέα।
Ο Αριστοτέλης, στα "Μετεωρολογικά"αναφέρει ότι " στην περιοχή της Δωδώνης στην Ήπειρο κατοικούσαν οι Σελλοί, που αποκαλούνταν τότε Γραικοί και τώρα Έλληνες"।

Ίσως λοιπόν η ονομασία του χωριού μας να μην είναι Τουρκική όπως νόμιζαν παλαιότερα και το μετ ονόμασαν σε Μάρμαρα, αλλά να είναι Ελληνική και η προέλευσή της να χάνετε μέσα στους αιώνες της ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου