Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Και γυρνάμε πίσω στα χωριά..

"Δεν έχετε κρίση εδώ" μου είπε..μια βαθιά ανάσα και κάτι σαν να άλλαξε.
"Πότε δεν πίστευα ότι μια πόλη από μόνη της θα γινόταν τόσο πιεστική."  Ένας καλός φίλος βρέθηκε για λίγο στα μέρη μας. Στα μέρη που αφήσαμε για το όνειρο, για τις δουλειές, για μια καλύτερη ζωή.
-"Δεν μας δώσανε το κίνητρο να μείνουμε πίσω. Τίποτα δεν κάνανε."  και σαν να τα έβαλε με τον εαυτό του.
Δεν ξέραμε, κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί. Η επαρχία αργοσβήνει με μια Αθήνα, Θεσσαλονίκη να γίνεται το όνειρο κάθε νέου.  Εκεί είναι οι δουλειές λέγαν στο χωριό. Πάντα θέλαμε να δούμε την επαρχία να ζωντανεύει. Ζωντανεύει; θα μου πείτε...Έχουμε δει κόσμο να επιστρέφει. την ίδια ώρα που ο καιρός καλυτερεύει και οι προετοιμασίες στα χωράφια ξεκίνησαν. Ποτέ όμως δεν φανταζόμασταν ότι κάποια επιστροφή θα γινόταν με αυτό το τρόπο. Με αυτόν το άδικο τρόπο.

Το βρήκαμε στο διαδίκτυο...

Με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και όσα έχουμε μπροστά μας, θεωρώ πως η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει μόνο με θέμα προτίμησης. Το να παει κάποιος με την οικογένεια του σε χωριό μπορεί να είναι και ανάγκη. Σκεφτείτε το όσο ακόμα ο καιρός είναι κάπως καλός και η εγκατάσταση είναι πιο εύκολη. Όσο ακόμα τα σχολεία δεν έχουν προχωρήσει. Για κάποιον άνεργο δεν υπάρχει η δικαιολογία της δουλειάς. Αν κάποιος είναι ευρηματικός και πρόθυμος να εργαστεί, σίγουρα θα βρει να κάνει κάτι όπου κι αν πάει, ακόμα και μέσω διαδικτύου στις μέρες μας κάποιος μπορεί να έχει κάποιο εισόδημα για τις βασικές ανάγκες που έτσι κι αλλιώς στο χωριό είναι πολύ μικρότερες.

Υπάρχουν οκτώ λόγοι για να φύγει κανείς από την Αθήνα ή τις άλλες μεγάλες πόλεις και να επιστρέψει στο χωριό του. Αν και εφόσον έχει ρίζες σε ένα χωριό. Ένα κεραμίδι για να μην βρέχεται κι ένα χωράφι για να μην πεινάει. Αν δεν έχει ρίζες, δεν πρέπει πάλι να απελπίζεται. Αν εγκαταλείψουν την Αθήνα οι «άλλοι», ίσως μείνει λίγη γη για πατάτες και κρεμμύδια…

Πρώτος λόγος: Οι άνθρωποι βιώνουν την κρίση με μεγαλύτερη ένταση στις πόλεις και αυτό… προκαλεί έντονο στρες με σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους.

Δεύτερος λόγος: Όσοι είναι άνεργοι και μεγάλης ηλικίας έχουν αντικειμενικό πρόβλημα να βρουν άμεσα εργασία στην πόλη, ακόμη κι αν ξεπεράσουμε ως χώρα την κρίση σε σχετικά σύντομο χρόνο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

Τρίτος λόγος: Στην Ελλάδα της ΟΝΕ καταφέραμε να μην παράγουμε ούτε σκόρδα και να αναγκαζόμαστε να τα εισάγουμε από όλα τα μέρη του κόσμου. Με την γεωργική παραγωγή να είναι στο ναδίρ, πιθανότατα να βρει κανείς ουσιαστικές ευκαιρίες…

Τέταρτος λόγος: Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την εγκληματικότητα στις πόλεις.

Πέμπτος λόγος: Στο χωριό μπορείς και να κλείσεις την τηλεόραση την ώρα του βραδινού δελτίου ειδήσεων. Μπορείς να βρεις πιο εύκολα ασχολίες για να αντικαταστήσεις τον «χαμένο χρόνο».

Έκτος λόγος: Αν τα πράγματα ξεφύγουν με μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να είστε ήδη στο χωριό για να προετοιμάσετε τον δρόμο για τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που θα έχουν μείνει πίσω…

Έβδομος λόγος: Θα είστε ένα βήμα πιο κοντά στην ανταλλακτική Οικονομία, στην περίπτωση εκείνη που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντέξουν στην επίθεση που δέχονται.

Όγδοος λόγος: Για να βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας πλησιέστερα στη φύση και σ΄ έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής.

Εμείς βρήκαμε οκτώ λόγους. Εσείς μπορείτε να βρείτε άλλους τόσους. Και μην πιστέψει κανείς ότι έχουμε κάποια δήθεν χιουμοριστική διάθεση. Η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που δεν υπάρχουν περιθώρια για αστειάκια…

Ένατος λόγος: Αληθινή Διατροφή και Μαγειρική Οικονομία.

Στο χωριό θα τρώτε πιο απλά, υγιεινά, παραδοσιακά, τοπικά και εποχικά φαγητά, κάτι που θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία σας και την υγεία της οικογένειάς σας! Κι όλα αυτά με λιγότερο κόστος αφού τα περισσότερα θα παράγονται από εσάς ή από άλλους στο χωριό.

Δέκατος λόγος: Αληθινή και χρήσιμη παιδεία

Στο χωριό θα έχετε πολλά να μάθετε εσείς και τα παιδιά σας..! Οι γιαγιάδες στα χωριά έχουν σοφία που μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αυτά τα χρόνια… Σε περίπτωση που έχετε αγανακτήσει με τα προβλήματα στο υπουργείο Παιδείας, να θυμάστε: Οι γιαγιάδες, το χωριό και η ζωή στη φύση είναι το καλύτερο σχολείο!!!

-Κρίση έχουμε και εδώ του είπα. Μια βόλτα στα έλατα μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις για λίγο τα προβλήματα.


Μας λένε τρελούς μες στην πόλη
Γιατί γυρνάμε στα βουνά
Μας λένε πως είμαστε όλοι πλασμένοι για την ερημιά
Ας έρθουν κοντά μας να δούνε
Μες στα βουνά είναι η ζωή
Στη θάλασσα είναι η πνοή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου