Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010


Γιόρταζε εχτές 26 Ιουλίου η εκκλησία μας την Αγία Παρασκευή, την οποία το χωριό μας τιμά με το πιο μακρινό του ξωκλήσι. Θα γράψω λίγα λόγια για να γνωρίζουμε τον βίο της।

" Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε το 117μ।Χ στην Ρώμη। Οι γονείς της ήταν Έλληνες Χριστιανοί।
Η Αγία, σε ηλικία २० ετών, που πέθαναν οι γονείς της, χάρισε όλη την περιουσία της και άρχισε να γυρνά πόλεις και χωριά διδάσκοντας τον Χριστό। Κατά την περίοδο αυτή συννελήφθηκε και οδηγήθηκε στον αυτοκράτορα Αντωνίνο। Ο Αντωνίνος της ζήτησε να θυσιάσει στα είδωλα, και όταν εκείνη αρνήθηκε διέταξε να την ρίξουν σε ένα καζάνι όπου έβραζε πίσσα και λάδι। Εκ θαύματος, η Αγία βγήκε σώα από το καζάνι, και σύμφωνα με την παράδοση ο Αντωνίνος για να πειστεί ότι η πίσσα πράγματι έκαιγε, έριξε στο πρόσωπό του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί। Τότε ο αυτοκράτορας πίστεψε στον Χριστό, και η Αγία Παρασκευή με θαύμα του θεράπευσε τα μάτια। ( για αυτό η Αγία έχει συνδεθεί στη μνήμη του λαού μας με τη θεραπεία των ασθενειών των ματιών।)
Μετά από αυτό το περιστατικό, αφέθηκε ελεύθερη και συνέχισε το έργο της στην Ελλάδα, όπου συννελήφθηκε για δεύτερη φορά στα Τέμπη από τον άρχοντα Ταράσιο ό οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου