Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Οι Αρχαίες πόλεις Ελλάδα και Φθία.



Οι μελέτη της ιστορίας και οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι η περιοχή της Φθιώτιδας κατοικούνταν από τη νεολιθική ήδη εποχή, και ότι γνώρισε μεγάλη ακμή μετά το 2000 π. Χ. Οι σημαντικότερες πόλεις αυτής της περιόδου ήταν η Φθία και η Ελλάδα. Και οι δύο πόλεις αναφέρονται στον Όμηρο ως πόλεις στις οποίες βασίλευε ο ήρωας Αχιλλέας και κατοικούσαν οι Μυρμιδόνες

Τα στοιχεία που μας δίνει ο Όμηρος, είναι ότι και οι δύο πόλεις βρίσκονταν κοντά στον ποταμό Σπερχειό και ότι αποτελούσαν τα μεγαλύτερα κέντρα της περιοχής, και τις σημαντικότερες πόλεις της Φθιώτιδας. Μάλιστα, η εδαφολογική μορφή της περιοχής (ελώδης) πρέπει να έδωσε την ονομασία της στην Ελλάδα ( Έλος + κοιλάδα ). Το όνομα αυτό, επικράτησε πολύ αργότερα, ως κοινός χαρακτηρισμός του γεωγραφικού χώρου που σήμερα εννοούμε ως ελληνικό και των κατοίκων του ως Ελλήνων.

Οι ανασκαφές, έχουν οδηγήσει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι οι ακριβείς θέσεις των δύο αυτών πόλεων ήταν της μεν Φθίας νότια του βουνού Όθρυς και της δε Ελλάδας, στην θέση της σημερινής πόλης της Λαμίας, με το κάστρο της να έχει χτιστεί πάνω στη θέση που βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου